Levaduras oleaginosas aisladas de dos lagos de la Universidad del Valle

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Date

2020

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Publisher

Universidad Santiago de Cali

Abstract

In Colombia, the study of the biotechnological, microremediative, and industrial potential of the yeast community has been limited, since most of the research has only focused on species of clinical interest. Some yeasts are oleaginous by accumulating lipids between 20 to 70% of their weight, showing great potential in the biofuel and food industry. The objective of this study was to evaluate and characterize the lipid composition of yeasts previously isolated from two lakes of the Universidad del Valle. This study gravimetrically evaluated 25 yeast strains, where 52% showed oleaginous capacity with a range between 0.045 g/L and 0.598 g/L. The selected strains with lipid accumulation potential were identified at the molecular level. The Aureobasidium sp. LC112 is suggested as promising due to its high biomass production, lipid yield of 38.2% and a lipid profile with 50% saturated fatty acids, 25% monounsaturated and 25% polyunsaturated. Therefore, this strain has great potential in the biofuel, pharmaceutical, food and cosmetic industries

Description

En Colombia el estudio del potencial biotecnológico, micorremediador e industrial de la comunidad levaduriforme ha sido limitado, debido a que la mayoría de las investigaciones solo se han enfocado en especies de interés clínico. Algunas levaduras son oleaginosas al acumular lípidos entre el 20 al 70% de su peso, mostrando gran potencial en la industria de biocombustibles y alimentos. El objetivo de este estudio fue evaluar y caracterizar la composición lipídica de levaduras previamente aisladas de dos lagos de la Universidad del Valle. Este estudio evaluó gravimétricamente 25 cepas de levaduras, donde el 52% mostraron la capacidad oleaginosa con un rango entre 0.045 g/L y 0.598 g/L. Las cepas seleccionadas con potencial acumulador de lípidos, fueron identificadas a nivel molecular. La cepa Aureobasidium sp. LC112 es sugerida como promisoria por su alta producción de biomasa, rendimiento lipídico del 38.2% y un perfil lipídico con un 50% de ácidos grasos saturados, 25% monoinsaturados y 25% poliinsaturados. Por lo tanto, esta cepa tiene un gran potencial en la industria de biocombustible, farmacéutica, alimenticia y cosmética

Keywords

Aceites Microbianos (SCO), Aguas Lénticas, Aureobasidium SP, Transesterificación

Citation

Benavides León, T. A. (2020). Levaduras oleaginosas aisladas de dos lagos de la Universidad del Valle. Universidad Santiago de Cali

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