Sintesis y caracterización de alquilglucosido a partir de sacha inchi y glucosa asistido por microondas

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Date

2022-12-02

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Publisher

Universidad Santiago de Cali

Abstract

A study on the production of an alkylglucoside type non-ionic surfactant is presented using microwaves at a power of 200 W with times of 10, 20 and 30 min and a temperature of 70 °C, the raw materials used for this reaction were sacha oil inchi and glucose, paratoluenesulfonic acid was used as catalyst. The characterizations of the respective products were carried out with fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and residual glucose quantification by means of the colorimetric method of spectrometry by reaction with Antrona. Positive results were obtained from the reaction, resulting in an amount of product equivalent to 24% by weight obtained.

Description

Se presenta un estudio sobre la producción de un tensoactivo no iónico tipo alquilglucósido utilizando microondas a una potencia de 200 W con tiempos de 10, 20 y 30 min y una temperatura de 70 °C, las materias primas usadas para esta reacción fueron aceite de sacha inchi y glucosa, como catalizador se usó ácido paratoluenosulfónico. Las caracterizaciones de los respectivos productos fueron realizadas con espectroscopia infrarroja transformada de fourier (FTIR) y una cuantificación de glucosa residual por medio del método colorimétrico de espectrometría mediante reacción con Antrona. Se obtuvieron resultados positivos de la reacción, resultando una cantidad de producto que equivale al 24% en peso obtenido

Keywords

Alquilglucosido, Microondas, Tensoactivo, Sacha Inchi.

Citation

Carvajal Ruiz, U. (2022). Sintesis y caracterización de alquilglucosido a partir de sacha inchi y glucosa asistido por microondas. Universidad Santiago de Cali.