Browsing by Author "Rivera Sánchez, Sandra Patricia"
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Item Acerca de autores y pares evaluadores - La contaminación industrial de aguas. Una mirada microbiológica y molecular(Editorial Universidad Santiago de Cali, 2018) Oñate Garzón, José; Meléndez Gelvez, Iván; Paruma Velasco, Ary Fabián; Zuleta, Margarita; Cárdenas, Héctor Hugo; Peláez, Carlos Alberto; Bonilla Millán, Fernando; Rodríguez Estrada, Jhon Alexander; Rojas Álvarez, Oscar Eduardo; Andreas Toba, Faustino; Falco, Aura; Aranaga, Carlos Andrés; Alonso, Guillermina; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Flórez, Liliana; Sanabria, JanethItem Evaluación de la remoción de Escherichia Coli presente en dos calidades de aguas sintéticas tratadas con filtros caseros(Universidad Santiago de Cali, 2019) Dávila Estupiñán, Andreína; Rivera Sánchez, Sandra PatriciaIntroduction: Water is essential for life and all people must have a satisfactory, sufficient, safe and accessible supply; Likewise, it must comply with the microbiological and organoleptic characteristics established in the regulations, including the total absence of Escherichia coli, in order to be suitable for human consumption; However, a large percentage of especially rural areas do not have good quality water and have diseases for this reason, so resorting to new technologies such as household filters that help purify water, provides an alternative with tangible benefits for health. Objective: To evaluate the removal of Escherichia coli from two synthetic water qualities of EKOFIL and EKOFIL PLUS homemade filters. Methodology: The process for water potabilization was developed at the Santiago de Cali University and the Departmental Public Health Laboratory. Synthetic waters inoculated with the Escherichia coli strain ATCC 25922 at a concentration of 102 and 103 were used; and they were evaluated by the membrane filtration microbiological method. The proposed design was an experimental type study of a factor. For the evaluation of the removal of the homemade filters, an Anova was used. Results: For the two evaluated synthetic water qualities (102 and 103 CFU/mL) there were no significant statistical differences for the removal of Escherichia coli compared to filtration rates. However, the EKOFIL PLUS filters achieved a removal of the microorganism from 2.2 Log in the concentration of 102 CFU/mL and 3.0 Log for 103 CFU/mL, which can be attributed to the presence of the column with activated carbon especially with filtration rate of 2 h / L and 1 h / L respectively. Conclusions: Although the filters showed removal of Escherichia coli in the water after filtration, it fails to meet the criterion recommended by Colombian regulations, which is 0 CFU/100mL, regarding this microbiological indicator in some of the filtration systems and there was no clear trend.Item Evaluación de la remoción de salmonella spp. a partir de dos calidades de aguas sintéticas tratadas con filtros caseros(Universidad Santiago de Cali, 2019) Castaño Hincapié, Ana Valentina; Rivera Sánchez, Sandra PatriciaWater is the main resource that abounds in the Earth. It is not renewable and has great importance, both for human consumption and for the rest of living beings. It is used for domestic uses or other purposes. The low coverage of aqueduct and sewerage in rural areas of Colombia, added to the fact that the implementation of potabilization in these areas entails a high cost, have favored the creation of new technologies that imply minor resources and accessibility, such as the homemade filters.Item “Evaluación de una solución de peróxido de hidrogeno con cationes de plata frente a bacterias multi drogo resistentes”(Universidad Santiago de Cali, 2020) Rojas Abadía, José María; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Ríos Acevedo, John JairoEl uso indebido de los desinfectantes hospitalarios y domésticos genera además de una respuesta adaptativa de microorganismos patógenos, una contribución a infecciones asociadas a la atención en la salud (IAAS). Por esta razón se evaluó la eficacia de un desinfectante de peróxido de hidrogeno con sales de plata como una alternativa para la desinfección de superficies frente a bacterias multiresistentes. Inicialmente se hizo una validación secundaria para el producto según ensayos de Concentración Mínima Inhibitoria (MIC), Posteriormente se realizaron pruebas de eficacia en tiempo según el protocolo del INVIMA para evaluación de productos farmacéuticos, teniendo en cuenta el porcentaje de remoción del desinfectante, valiéndose de las normas NTC 2455, ISO 18593, el capítulo 1072 de la USP 40, la AOAC del 2004 y la ISO 17025. Finalizando con análisis de MIC y tiempo para bacterias multirresistentes recolectadas en el departamento del Valle del Cauca. Principalmente se encontró una buena eficacia frente a la mayoría de bacterias al comparar con el hipoclorito al 5% recomendado para la desinfección de superficies, donde los análisis de varianza muestran a Pseudomonas aeruginosa y Staphylococcus aureus como las más predominantes y resistentes a altas concentraciones de peróxido de hidrogeno e hipoclorito cercanas a 5000 mg/L. Se genera una alerta a la comunidad hospitalaria en la desinfección de zonas críticas con hipoclorito, pues bacterias meticilino resistentes y productoras de carbapenemasas toleran la desinfección de 30 minutos a concentraciones de 3750 mg/L. Finalmente se obtuvo un producto de calidad, para brindar una solución alternativa ante la problemática de las infecciones asociadas a la atención en la salud en ColombiaItem Evaluación del efecto de la plata coloidal, en la remoción de escherichia coli y la obtención de un agua salubre a partir de filtros caseros(Universidad Santiago de Cali, 2019) Carabalí Ramos, Juan José; Pérez Vidal, Andrea; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Pérez Vidal, AndreaWater is a natural and indispensable resource for life, for this reason it is very important to supply it, in a drinkable, affordable and good quality way to be supplied to the community in general, fulfilling the physicochemical characteristics, Microbiological and sanitary concept, established in the standard, Resolution 2115 of 2007. However, despite drinking water being a right, many communities, especially rural ones, still do not have access to quality water; presenting Diarrheal Watered Diseases (EDA) and Foodborne Diseases (ETA) which are induced by the intake of unhealthy water, among other factors that help to spread the disease. For this reason, alternative techniques and / or processes for water treatment have been sought, among which techniques such as home filtration systems for obtaining drinking water have been highlighted. These filters are composed of various materials, such as colloidal silver, activated carbon, which possess antimicrobial potential and / or retention capacity of substances and microorganisms. In order to mitigate the EDA and ETA, the REPLACOL microenterprise developed and provided the EKOFIL filtration systems impregnated with colloidal silver, and was sought as: Objective: To evaluate the effect of colloidal silver on the removal of Escherichia coli in obtaining a safe water from homemade filters. Methodology: The process of water purification was carried out in the facilities of the Santiago de Cali University, subjecting the home filters to certain concentration of synthetic water, that is; 103, in accordance with the inoculation provided from E. coli strain ATCC 25922 employed by membrane filtration (FM) for the diagnosis of water quality at certain times of 1, 8 and 24 hours of silver contact with filtered effluent and residual silver. Through statistical analysis (Kruskal-Wallis and post anova) they were obtained as: Results: The determination of the best contact time in conjunction with the best filtration rate by home filters therefore determined the filter defined as E 1.0 which managed to remove up to 3.9 logarithmic units from the initial synthetic water. Conclusion: The efficiency of removal of the E 1.0 filter with respect to the other systems is observed, determining that the best contact time occurs at a time of 8 hours with a filtration rate of 1L / h where the removal reaches up to 100 % of effectivenessItem Identificación del resistoma y viruloma de aislados clinicos de pseudomonas aeruginosa portadoras de la enzima VIM(Universidad Santiago de Cali, 2024) Narváez Plata, Brandon; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Ocampo Ibáñez, Ivan DiarioDue to its pathogenicity and prevalence in infections associated with medical care, Pseudomonas aeruginosa is characterized as one of the bacteria that generates the greatest concern in hospitals. Pseudomonas aeruginosa is a gram-negative pathogen listed by the World Health Organization as one of the most dangerous bacteria worldwide, with a critical priority due to its ability to generate resistance to carbapenem antibiotics, developing strains with the ability to have multi-resistance to drugs (MDR) that harm human health. Carbapenemases are enzymes with the ability to modify the molecular structure of the beta-lactam ring present in antibiotics of this class. The objective of this project is to identify the resistome and virulome of clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa from the strain collection of the Departmental Public Health Laboratory of Valle del Cauca (LSPD-Valle) reported as MDR type strains and producers of beta-lactamase. SPRPa1 and SPRPa13 were classified as MDR strains by antimicrobial susceptibility tests (MIC), the presence of the blaVIM and blaIMP genes was also identified in the two strains using the commercial Check-Points CPO kit (BD MAX, Ref. 278102). The FastQC programs were used for quality analysis, FastQC Toolkit for cutting adapters, FastQ pair for pairing sequences, SPAdes for sequence assembly, analyzing the quality of the assembly and thus performing alignments using the MAUVE program and performing annotation using the BV-BRC and RESfinder platforms, analyzing the intrinsic and acquired resistance genes present in SPRPa1 and SPRPa13, also the exclusive virulence genes of Pseudomonas present in the SPRPa1 and SPRPa13 strains, to conclude, an international comparison was carried out using alignments with genomes of Pseudomonas aeruginosa carrying beta-lactamases. The results indicated that the SPRPa1 and SPRPa13 assemblies are in optimal quality conditions, 35.30% of the genes are acquired and 64.70% are intrinsic, the resistance to antibiotics used in MIC is due to their blaVIM genes and the expression of the pumps. Efflux and gene mutations in the porins of the strains. The strains contain virulence genes exclusive to the Pseudomonas genus, expressing mechanisms that allow them to be highly pathogenic and have survival attributes that allow them to survive hostile environments. The alignments show that the strains contain the ability to contain genes in common with many strains internationally with an identity percentage greater than 98%, contributing to the formation of mutations and/or the persistence of genes that are a problem for public health. It is necessary to carry out more studies on viable alternatives to combat resistance since the trend that is contemplated indicates that there will reach a point where there are no methods to combat microbial resistanceItem Introducción - La contaminación industrial de aguas. Una mirada microbiológica y molecular(Editorial Universidad Santiago de Cali, 2018) Oñate Garzón, José; Meléndez Gelvez, Iván; Paruma Velasco, Ary Fabián; Zuleta, Margarita; Cárdenas, Héctor Hugo; Peláez, Carlos Alberto; Bonilla Millán, Fernando; Rodríguez Estrada, Jhon Alexander; Rojas Álvarez, Oscar Eduardo; Andreas Toba, Faustino; Falco, Aura; Aranaga, Carlos Andrés; Alonso, Guillermina; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Flórez, Liliana; Sanabria, JanethLos Grupos de Investigación en Química y Biotecnología (QUIBIO) y Microbiología Industrial y Medio Ambiente (GIMIA) hacen parte del Centro de Estudios e Investigaciones en Ciencias Básicas Ambientales y Desarrollo Tecnológico (CICBA), adscrito a la Facultad de Ciencias Básicas de la Universidad Santiago de Cali. Desde su nacimiento el CICBA, a propendido por estar a la vanguardia al interior de la Universidad en la investigación, conciencia por el medio ambiente y desarrollo tecnológico. Los grupos de investigación acordes con esta macrolinea, se han preocupado por aportar sus desarrollos investigativos y de innovación en un marco de responsabilidad social, es así como en este libro de investigación titulado “LA CONTAMINACIÓN INDUSTRIAL DE AGUAS: Una Mirada Microbiológica y Molecular” se recopilan 4 trabajos de investigadores pertenecientes a los dos grupos de investigación con el fin de dar a conocer estudios realizados en Colombia y Venezuela sobre la problemática de la contaminación en cuerpos acuíferos.Item La contaminación industrial de aguas. Una mirada microbiológica y molecular(Editorial Universidad Santiago de Cali, 2018) Oñate Garzón, José; Meléndez Gelvez, Iván; Paruma Velasco, Ary Fabián; Zuleta, Margarita; Cárdenas, Héctor Hugo; Peláez, Carlos Alberto; Bonilla Millán, Fernando; Rodríguez Estrada, Jhon Alexander; Rojas Álvarez, Oscar Eduardo; Toba, Faustino Andreas; Falco, Aura; Aranaga, Carlos Andrés; Alonso, Guillermina; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Flórez, Liliana; Sanabria, JanethLos Grupos de Investigación en Química y Biotecnología (QUIBIO) y Microbiología Industrial y Medio Ambiente (GIMIA) hacen parte del Centro de Estudios e Investigaciones en Ciencias Básicas Ambientales y Desarrollo Tecnológico (CICBA), adscrito a la Facultad de Ciencias Básicas de la Universidad Santiago de Cali. Desde su nacimiento el CICBA, a propendido por estar a la vanguardia al interior de la Universidad en la investigación, conciencia por el medio ambiente y desarrollo tecnológico.Item Presence of Listeria monocytogenes in fresh artisanal cheese marketed in Cali-Colombia(Universidad Nacional de Colombia, 2019-04-09) Ocampo Ibáñez, Iván Darío; González, Carlos; Moreno, Sara Lucia; Calderón, Cristina; Flórez Elvira, Liliana Janeth; Beatriz Olaya, María; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Lesmes, María CristinaListeria monocytogenes is the causative agent of the foodborne illness called listeriosis. The invasive form of this disease can cause meningoencephalitis, septicemia and spontaneous abortions. The consumption of food contaminated with this bacterium is the main route of infection, and the fresh artisanal cheeses cause the greatest concern in public health. In this study, different types of fresh artisanal cheeses (campesino, costeño, cuajada, doble crema, mozarella and pastuso) were collected in market squares in Cali (Alameda, El Cortijo, La Floresta and Santa Elena) and analyzed using the VIDAS® and VITEK®2 platforms to detect and identify L. monocytogenes. According to the results obtained from 126 fresh artisanal cheeses analyzed in the different market squares, 27% were positive for L. monocytogenes. Among the positive samples, cuajada had the highest number of positive samples for L. monocytogenes with 44.1%. Alameda with 62% of positive samples for L. monocytogenes had the highest number of positive samples among all market squares evaluated. This study represents the first evaluation of the presence of L. monocytogenes in fresh artisanal cheeses marketed in the most important market squares of Cali. Accordingly, this study pretends to generate an alert about the urgent need to implement surveillance and control mechanisms of L. monocytogenes in the manufacture and commercialization of food, considering that Colombian legislation does not currently establish the obligatory for surveillance of L. monocytogenes in fresh cheeses. © 2019 Universidad Nacional de Colombia. All rights reserved.Item Presence of Listeria monocytogenes in fresh artisanal cheese marketed in Cali-Colombia(Universidad Nacional de Colombia, 2019-04-09) Ocampo Ibañez, Ivan Dario; González, Carlos; Lucia Moreno, Sara; Calderón, Cristina; Flórez Elvira, Liliana Janeth; Olaya, María Beatriz; Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Lesmes, María Cristinaisteria monocytogenes es el agente causal de la enfermedad de origen alimentario conocida como listeriosis, cuya forma invasiva puede causar meningoencefalitis, septicemia y abortos espontáneos. Los alimentos contaminados con esta bacteria son la principal vía de infección, y en este sentido los quesos frescos artesanales son los alimentos que mayor preocupación generan en la salud pública. En este estudio, diferentes tipos de quesos artesanales (campesino, costeño, cuajada, doble crema, mozarella y pastuso), comercializados en plazas de mercado (Alameda, El Cortijo, La Floresta y Santa Elena) de la ciudad de Cali, Colombia, fueron analizados usando las plataformas VIDAS® y VITEK®2 para detectar e identificar la bacteria L. monocytogenes. En una muestra de 126 quesos frescos artesanales tomados en estas plazas, 27% resultaron positivos para la bacteria. Entre estas muestras, el queso cuajada con 44.1% presentó el mayor número de casos positivos para L. monocytogenes. Entre las plazas, Alameda con un 62% de muestras positivas presentó el mayor número de quesos positivos. Este estudio, representa la primera evaluación de la presencia de L. monocytogenes en quesos frescos artesanales que se comercializan en plazas de mercado de Cali. De esta manera, se pretende generar una alerta acerca de la necesidad urgente de implementar mecanismos de vigilancia y control en la fabricación y comercialización de alimentos, teniendo en cuenta que actualmente la legislación colombiana no establece la obligatoriedad de la vigilancia de L. monocytogenes en quesos frescos.Item Validación de métodos microbiológicos para cuantificar salmonella spp, presente en aguas tratadas con fotofenton - La contaminación industrial de aguas. Una mirada microbiológica y molecular(Editorial Universidad Santiago de Cali, 2018) Rivera Sánchez, Sandra Patricia; Flórez, Liliana; Sanabria, JanethLos procesos avanzados de desinfección de aguas han arrojado resultados prometedores al ser evaluados utilizando el indicador bacteriano Escherichia coli (E. coli). Sin embargo, también se ha demostrado que E. coli es menos resistente a la desinfección que otras bacterias entéricas como Salmonella spp. Este estudio propone evaluar la efectividad de las técnicas recuento en placa y NMP frente al gold estándar DVC-FISH para la cuantificación de Salmonella sp., presente en aguas artificiales tratadas mediante el proceso de desinfección foto-fenton. Para el estudio, se realizaron pruebas diagnósticas donde se calculó la sensibilidad, especificidad y valores predictivos. Se observó que el método tradicional recuento en placa y NMP, tienen una mayor sensibilidad cuando hay alta concentración bacteriana. Sin embargo cuando se tiene a una dilución 10-2, la sensibilidad es del 51% con la técnica recuento en placa y del 100% con la técnica NMP. En conclusión, el proceso de desinfección con Foto-fenton, las bacterias no lograron ser inactivadas o inhibidas totalmente, debido a que presentaron daños reversibles que las hacen viables no cultivables en los métodos de recuento en placa presentando altos falsos negativos, pero en medios líquido como el método NMP se hizo cuantificable al tener bajas concentraciones de la bacteria.Item Validación secundaria del metodo filtración por membrana para cuantificar la remoción de Escherichia Coli en muestras de aguas tratadas con filtros caseros(Universidad Santiago de Cali, 2019) Martínez Rivera, Jorge Iván; Rivera Sánchez, Sandra PatriciaCon el fin de contribuir en la competencia para que laboratorio de la universidad Santiago de Cali pueda obtener certificaciones futuras en sus técnicas microbiológicas y con el apoyo de nuevas tecnologías de desinfección y tratamiento de agua proporcionadas por la micro empresa REPLACOL con sus dos modelos de filtros caseros de olla cerámica impregnado de plata coloidal (EKOFIL) y reforzado en su interior con una columna de carbón activado granular, también impregnada de plata coloidal (EKOFIL PLUS), diseñados para eliminar partículas suspendidas en el agua incluyendo microorganismos, se busco como Objetivo: realizar la validación secundaria de la técnica filtración por membrana para evaluar la remoción de Escherichia coli en muestras de aguas sintéticas provenientes de filtros caseros EKOFIL Y EKOFIL PLUS.